Suomalaiset räppärit

Suomalaisia räppäreitä. Kuvassa Etta, Gettomasa ja Korelon

Suomalainen rap-musiikki on kehittynyt voimakkaasti sen syntyajoista lähtien, muodostaen oman ainutlaatuisen kulttuurinsa ja identiteettinsä.

Se mikä alkoi Raptorin ja Fintelligensin toimesta on kehittynyt suosituimpia soittolistoja ja festivaaleja täyttäväksi genreksi.

Suosituimmat räppärit 2024

ArtistiAlatyyliAktiivinen vuodesta
IbeRap / RNB2017
GettomasaRap2012
KäärijäKäärijä2018
CostiRap2021
SexmaneRap / RNB2018
AhtiRap2016
Lauri HaavRAP / RNB2018
JVGRap2009
KorelonTrap2022
EttaRap / RNB2018
ElastinenRap2004
Suomiräppäri Iben Ruisrock kuvakollaasi
Kuva: Ville Huuri, TikTok

Ibe

Kun puhutaan modernista suomiräpistä, ei voida olla huomioimatta Ilmari Kärkeä, eli Ibeä. Hän on länsi-helsinkiläinen rap-artisti, joka on syntynyt 29. tammikuuta 1999. Ibe on tunnettu sukupolvensa ääneksi, ja hän on uransa aikana luonut laajan ja monipuolisen katalogin, joka resonoi niin nuoren ja vanhemman yleisön kanssa.

Ibe on julkaissut useita albumeita, joista “RÄPPÄRI” (2023) on viimeisimpiä. Hän on saavuttanut suosiota kappaleillaan, kuten “Blondina”, joka oli kesällä 2023 Suomen striimatuin kotimainen kappale.

Ibe on esiintynyt merkittävissä musiikkitapahtumissa, kuten Ruisrockissa.

Lauri Haav

Lauri Haav on noussut suomalaisen musiikkiscenen tietoisuuteen tuoreilla näkemyksillään ja modernilla otteellaan rap-musiikkiin. Yhdistellen rapia ja R&B:tä, Lauri Haav kertoo tarinoita, jotka ovat sekä henkilökohtaisia että yleismaailmallisia. Vuodesta 2018 aktiivisena olleen artistin musiikki tarjoaa kuulijoille mahdollisuuden nähdä maailmaa uusista näkökulmista.

JVG

JVG, eli Jare Brand ja VilleGalle, on yksi Suomen suosituimmista rap-duoista. Vuodesta 2009 lähtien aktiivisena olleet artistit ovat tunnettuja tarttuvista kappaleistaan ja energisistä live-esiintymisistään. JVG:n musiikki heijastaa suomalaisen nuorison arkea ja unelmia, yhdistäen rapin ilmiöitä suomalaiseen kulttuuriin omaperäisellä tavalla.

Elastinen

Elastinen, oikealta nimeltään Kimmo Laiho, on suomalaisen rap-musiikin kansakunnan isä. Aktiivisena vuodesta 2004, Elastinen on tunnettu energisestä esiintymisestään ja kyvystään yhdistää rap-musiikkia eri genreihin. Hän on myös yksi legendaarisen Fintelligens-yhtyeen perustajajäsenistä.

Suomalaisen rap-musiikin juuret

Suomalainen rap sai alkunsa 1980-luvun lopulla, kun ensimmäiset artistit ja yhtyeet alkoivat ammentaa inspiraatiota Yhdysvalloista saapuneesta hip hop -kulttuurista. Alkuun suomalainen rap oli englanninkielistä, mutta pian artistit alkoivat tuottaa musiikkia myös suomeksi, mikä mahdollisti syvemmän yhteyden kotimaisen kuulijakunnan kanssa. Raptori, joka muistetaan parhaiten kappaleestaan “Moi moi”, oli yksi ensimmäisistä suomenkielisen rapin läpimurtoartisteista.

1990-luvulla suomalainen rap alkoi monimuotoistua ja sen sisältö syventyä. Artistit kuten Fintelligens ja Bomfunk MC’s toivat genreeseen uusia vaikutteita ja nostivat suomalaisen rapin suosion uudelle tasolle.

Fintelligensin “Voittamaton” ja Bomfunk MC’sin “Freestyler” ovat esimerkkejä kappaleista, jotka saavuttivat menestystä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

2000-luvulle tultaessa suomalainen rap oli jo vakiinnuttanut asemansa kotimaisen musiikkikentän keskiössä. Uudet artistit, kuten Cheek ja Elastinen, alkoivat dominoida radiolistoja ja myyntitilastoja. Cheek erityisesti nousi suureen suosioon, rikkoen ennätyksiä ja täyttäen stadioneita.

Nykypäivän moninaisuus

Tänä päivänä suomalainen rap-kulttuuri on monipuolisempi kuin koskaan. Uudemmat artistit, kuten Joalin ja Blacflaco, ovat jatkaneet genren kehittämistä omilla ainutlaatuisilla tyyleillään ja aiheillaan.