Suomalaiset rikossarjat – Parhaat valinnat

Suomalaiset rikossarjat ovat luoneet ainutlaatuisen suuntauksen television dramaattisessa maisemassa, tarjoamalla katsojille paitsi äärimmäistä jännitystä ja koukuttavia tarinoita, myös syvällisiä katsauksia ihmismielen pimeään puoleen ja yhteiskunnan kipukohtiin.

Pohjoismainen rikosgenre, joka tunnetaan paremmin nimellä Nordic noir, on valloittanut suoratoistopalveluita ympäri maailmaa omaperäisellä estetiikallaan ja karulla otteellaan, joka usein kurkottaa perinteisiä rikostarinoiden kaavoja pidemmälle.

Tässä artikkelissa astelemme kylmille, hämärille kaduille ja lumisille, autioille maisemille. Toivottavasti pystymme auttamaan sinua valitsemaan sopivan sarjan.

2. Karppi (Deadwind)

Karppi promokuva

Poliisisarja Karppi alkoi Yle TV2:lla maaliskuussa 2018, ja sen pääosissa ovat suomen upeimpia naisnäyttelijöitä edustava Pihla Viitala ja Lauri Tilkanen. Sarja on tuotettu yhteistyössä suomalaisen Dionysos Filmsin ja saksalaisen H&V Entertainmentin kanssa.

Sarja koostuu kolmesta tuotantokaudesta, ja sen ensimmäinen kausi esiteltiin maailmanlaajuisesti Netflixissä, mikä oli ensimmäinen kerta, kun suomalainen sarja tai elokuva sai näin laajan jakelun kaupalliselta toimijalta​​.

Sarjan päähenkilö, rikosetsivä Sofia Karppi, palaa työhönsä Helsingin poliisin murharyhmään aviomiehensä tapaturmaisen kuoleman jälkeen.

Ensimmäisellä kaudella Karppi ja hänen työparinsa Sakari Nurmi tutkivat useita murhia, mukaan lukien erään katoamistapauksen, joka muuttuu murhamysteeriksi. Toisella kaudella he tutkivat Helsingin ja Tallinnan välisen tunnelityömaan murhia, ja kolmannella kaudella heidän on ratkaistava entisestä eläinsairaalasta löytyvän ruumiin mysteeri

Kotimaisten rikossarjojen historia

Suomalaiset rikossarjat eivät ainoastaan tarjoa jännitystä ja mysteeriä, vaan ne myös tutkivat syvällisiä kysymyksiä ihmisyydestä, yhteiskunnasta ja oikeudenmukaisuudesta.

Alkuajat, jotka ulottuvat aina 1960-luvulle, keskittyivät enemmän yksittäisiin rikostapauksiin tai salapoliisitoimintaan. Varhaiset teokset olivat usein yksinkertaisia ja suoraviivaisia, mutta ne loivat pohjan sille, mille suomalainen rikosdraama on tänään.

Komisario Palmu on ikonisin esimerkki suomalaisesta rikoshahmosta. Vaikka Mika Waltari loi hahmon kirjoissaan, monet muistavat hänet parhaiten elokuvasarjasta, joka on jättänyt pysyvän jäljen suomalaiseen kulttuurihistoriaan. Kirjat kirjoitettiin 1939-1962, ja alkuperäiset elokuvat 1960-1969.

1980-luku toi mukanaan murroksen. Tuotannot alkoivat keskittyä yhä enemmän yhteiskunnallisiin teemoihin ja hahmojen psykologiseen syvyyteen. Ohjaajat, kuten Matti Ijäs, olivat eturintamassa tuomassa muutoksia, ja heidän teoksensa ovat jääneet elämään klassikkoina.

1990-luku puolestaan avasi oven kansainvälisille vaikutteille. Rikosdraamat alkoivat ottaa enemmän elementtejä ulkomaisista tuotannoista, mikä näkyi jännityselementtien lisääntymisenä ja monimutkaisempien juonikuvioitten ilmestymisenä. Tämä aikakausi oli myös merkittävä, sillä rikosdraama laajeni kirjallisuuteen, ja monet nykyiset suosikit saivat alkunsa juuri tällöin.

2000-luvulle tultaessa suomalainen rikosdraama sai uudenlaista kansainvälistä huomiota. Sarjat kuten Sorjonen ovat esimerkkejä tuotannoista, jotka ovat paitsi suosittuja kotimaassa, myös herättäneet kiinnostusta ulkomailla. Synkkä tunnelma, monimutkaiset hahmot ja kiehtovat juonet ovat olleet avainasemassa tämän suosion saavuttamisessa.

Vaikka suomalainen rikosdraama on ammentanut inspiraatiota muista maista ja kulttuureista, sillä on aina ollut oma uniikki äänensä. Tämä yhdistettynä syvälliseen ymmärrykseen suomalaisesta yhteiskunnasta tekee siitä erityisen. Ja kun uudet sukupolvet jatkavat innovaatioiden ja kiehtovien tarinoiden luomista, genren tulevaisuus näyttää valoisalta (tai pimeältä 😉).

Vuonna 2023 paljastettiin Renny Harlinin aloittavan pian uuden Komisario Palmun kuvaamista, tämä merkkaa uutta aikakautta rikosdraamassa, niin elokuvan kuin TV-sarjojen puolella!